Siz Hiç Longoz Ormanı Gördünüz Mü?

Siz Hiç Longoz Ormanı Gördünüz Mü?

Siz hiç longoz ormanı gördünüz mü?

Ben gördüm 😊ve hayran oldum.

Aslında longoz ormanları nadir rastlanan ekosistemlermiş. Dünya’da sadece Amozonlar da, Afrika Kongo havzasında bulunan bu ormanlardan Türkiye’de İğneada (Kırıklareli), Acarlar(Sakarya) ve Sarıkumda (Sinop) da bulunuyormuş.

Longoz ormanlarından hiç haberim yoktu aslında ta ki bir gün tatil de ailemle kahverengi bir tabelaya takılıp  # longozun içine girene kadar.

Peki neymiş bu longoz ormanlarının özellikleri izninizle biraz açıklayayım.

Subasar olarak biliniyor. Derelerin ve göllerin kumullar nedeniyle denizle bağlantısı kesilmesi sonucu doğuyormuş. Yalnızca belirli ağaç ve kuş türleri bu ormanları yaşam alanı olarak seçebiliyorlarmış. (Örneğin su menekşesi, kızılağaç, karaleylek vs.)

Acarlar longozunda gördüklerimi hemen aktarayım isterseniz. Tabanı su olan bir orman ve suyun neredeyse tamamı irice nilüferle kaplıydı. Çeşit çeşit kuşlar, balıklar… Çeşit çeşit çalı çırpı ot ağaç ve her yer yemyeşil…Küçük bir sal üzerinde longozu gezdik ve hayranlığım giderek arttı. Göl tabanının yoğun bir ormanla kaplı olduğu, dünyada ender rastlanan doğal oluşum.

 Burada her yıl düzenli olarak kuş sayımları olmaktaymış ve sahada 243 kuş türü görüldüğü belirlenmiş. Su içinde yetişen zarif bir bitki olan su menekşesini sadece burada ve başka birkaç yerde görebilirmişiz. Kadife ördekler, elmabaş patkalar ve daha neler neler.

Yolunuz düşerse gezin isterim. Görülmeye değer…

telkuyruk#


Yukarı